1 januari

Dagens dam fyller 5 år idag!

1 827* spännande livsöden har nu passerat mitt ritblock. Och projektet fortsätter. Jag tänker rita vidare så länge jag har lust och möjlighet. Tack för att du följer med. Att du gillar och kommenterar och kommer med nya perspektiv gör att det känns extra roligt att arbeta vidare.
🌞
Dagens Dagens dam blir en specialare. En skulptur alltså – en osannolik historia som jag stötte på i Umeå kommuns arkiv. Jag har gjort modellen utifrån ett fotografi och ungefär så här var det i väldigt korta drag:
❄️
Låt dig kittlas av tanken. En ung flicka tittar mot framtiden från sin upphöjda plats mitt i Umeå. Det låter som en utopi, men för hundra år sedan fanns beslut om att uppföra det 4,5 meter höga monumentet. Min tolkning visar hur det egentligen var tänkt att statyn framför Rådhusets södra fasad skulle se ut. Det skulle bli ett symboliskt verk – laddat med framtidstro. Det var den då väletablerade svenskamerikanske skulptören David Edström (1873–1938) som kommit med den djärva idén:

”Jag har tänkt mig en symbolisk flickgestalt klädd i sweater, en kort yllekjol, som blåser kring benen, en mössa på huvudet och med lappskor på fötterna. Den ena handen stöder sig på Umeå vapen medan den andra skuggar ögonen för solen och blickar lugnt och trofast uppåt och framåt. På sockeln skulle inristas en bild av fågeln Phoenix resande sig ur lågorna. Där under en lämplig inskrift om monumentets betydelse och tillkomst. Härtill kommer möjligen å sockeln en medaljongbild av Gustav II Adolf.”

Stadsfullmäktige godkände hans förslag och beslutade att manifestera Umeås 300-årsjubileum med denna staty. 1921 skrev David Edström från USA till sina vänner i Sverige, Ellen Key och Ernest Thiel, och berättade att han jobbade med jubileumsskulpturen. Förväntningarna i Umeå var stora, men dessvärre fick man här inga livstecken från skulptören. Edström kunde inte nås, trots ihärdiga försök. Flickan hann aldrig fram till jubileet i juni 1922 och samarbetet avbröts. Först 1924 kunde hon ersättas av Otto Strandmans byst av Gustav II Adolf, som än i dag står vid Rådhuset.
Framtidstron hade förbytts till ett tillbakablickande.
🌟
”Flickan” var alltså samtida med rösträttsrörelsen och Edström säger om sitt förslag att den är ”en symbolisk framställning av stadens framtid och den nya tid vi gå till mötes”
❄️
Jag ställer frågan: Tänk om hon hade blivit Umeås landmärke för hundra år sedan. Vad hade det gjort med oss som Umeåbor?
🌟
Önskar med det en god fortsättning på det nya året.
❄️
*Alla 1 827 damer + skulpturen finns att se (i lite olika former) hos Galleri Oss här i Umeå. Visas dygnet runt i sex fönster t o m den 23 januari.